California Dreamin'

Alla inlägg den 28 september 2010

Av Clara Olsson - 28 september 2010 21:06

Som liten så var musik ljudet som kom ut från cd-spelaren när man tryckte på play. Sånger, texter och toner som jag inte brydde mig upp. Under min uppväxt har musiken betytt mer och mer för mig. Till att börja med var det såklart Spice Girls som gällde (vem älskade inte Spice Girls som tio-åring liksom?) Men såhär i efterhand så inser jag att jag egentligen inte var så intresserad av själva musiken, det var snarare tjejerna i bandet som fascinerade mig. Jag tyckte att de var de absolut snyggaste, coolaste och häftigaste tjejerna som existerade och jag ville göra precis allting som de gjorde.

Några år senare så började musiken ha en annan sorts betydeles för mig. Jag började lyssna på musiken på ett annat sätt och framförallt brydde jag mig om texterna i låtarna. Något som jag aldrig tidigare hade gjort.

Den första låten som jag fastande för var Coldplays - Fix you. Jag tror att jag hörde den låten för första gången när jag gick i åttan och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Texten passade in i mitt liv just då och jag kände igen mig i varje mening, i varje ord. Än idag betyder den låten otroligt mycket för mig, den väcker minnen och känslor, från den tiden då jag den spelades på repat på min mp3 (ipoden fanns inte).


Idag är musik fortfarande otroligt viktigt för mig. Vissa låtar berör mig på ett sätt som nästan gör mig rädd, andra låtar ger mig gåshud för att de är så vackra. Många låtar förknippar jag även med minnen. Dessa låtar är lite extra speciella, eftersom att de väcker så många minnen, både bra och dåliga sådana.

Den låten som väcker absolut mest minnen är "San Fransisco (be sure to wear som flowers in your head). Den låten spelades i högtalarna när vi rullade in i San Fransisco, på språkresan som jag var på i Kalifornien 2007. Låten spelades om och om igen och alla i bussen sjöng med. Om jag lyssnar på den låten idag och blundar, så dyker minnena upp och bilderna kommer tillbaka i huvudet. Jag drömmer mig tillbaka.


Precis den här bilden dyker upp i mitt huvud när jag hör "San Fransisco", underbara USA, underbara Kalifornien, underbara San Fransisco!


En annan låt som har betytt och faktiskt fortfarade  betyder väldigt mycket för mig är "Regina Spektor - Samson. Det är en otroligt vacker låt och den har betytt väldigt mycket för mig. Varje gång jag hör idol Alices första audition (hon sjöng den här då) så ryser det till i kroppen, den är bara så underbar!


En store eloge till alla er som har tagit er igenom hela inlägget, det blev nämligen ett väldigt långt sådan. Men musik kändes som ett så pass viktigt ämne, så det var helt enkelt värt mycket text.


Kram på er






Ovido - Quiz & Flashcards