California Dreamin'

Alla inlägg den 12 augusti 2011

Av Clara Olsson - 12 augusti 2011 08:18

Ja eller det finns flera, även om de positiva helt klart överväger så är det en del saker som jag ställer mig emot. En av dem sakerna är givetvis allt vad gäller sjukförsäkring och att allt i USA handlar om pengar och att sköta sin egen buisness, vilket också leder till att de rika får råd med bättre sjukvård medan många av de fattiga inte har råd med någon alls. Samma sak med skolorna, de rika placerar barnen i de bästa skolorna, där skolavgifterna är obegripligt höga, medan de fattiga får gå i kommunala skolor och inte alls får samma chans till utbildning. Detta leder till en otrolig segregation mellan människor, de rika och de fattiga har aldrig samma chanser i livet, samma chans att ta sig långt att bygga karriär, på grund av att ekonomin inte håller, vilket jag tycker är fel. Alla borde ha samma chans!

En annan sak som jag stör mig på, som visserligen hänger ihop med det första är hur dåliga USA är på att hjälpa och stötta sina medborgare. I Sverige är jag van med att gator där folk rör sig nattetid är upplysta, så upplyst det bara kan vara. Det går nattbussar efter att krogen har stängt och i Stockholm i princip dygnet runt, bara för att hjälpa oss medborgare att känna oss trygga i samhället eftersom att vi då faktiskt känner oss trygga(re) när vi tar oss hem i kolsvart mörker. Sen vet jag givetvis om att det här inte innebär att det inte finns någon brottslighet i Sverige, för det vet jag att det gör och alla känner vi oss lite otrygga när vi cyklar hem eller går hem mitt i natten, även fast gatorna är så upplysta som de bara kan vara.

Här kan jag bara säga en sak, det är mycket värre. Bussarna slutar gå runt tio? Vad är tanken med det? Visst jag förstår också att det inte alls är samma tryck på bussarna nattetid, men någon sabla buss efter klockan tio borde de väl ändå kunna slänga in, en i timmen fram tills klockan två i alla fall, det kan väl inte kosta så mycket? Och vad mycket tryggare alla skulle känns sig då. Förutom det så är det även bäcksvart på gatorna, på vissa gator finns det gatulampor men de gör knappt någon skillnad eftersom att de lyser så pass svagt. 

Så ikväll efter att vi hade varit på bio (kan berätta mer om filmen imorgon) så insåg vi att vi missat sista bussen hem och fick istället traska och det var ingen jätterolig promenad vill jag lova, just eftersom att gatorna var så otroligt mörka. 

Och istället för att göra någonting åt det hela så varnar dem oss, igår på skolan sa det att vi inte skulle ta trapporna vid skolan nattetid, nehe? Fan vad bra att ni säger det, men istället för att bara varna oss, se till att göra någonting åt det istället? På mer med belysning, sätt in nattbussar, nattvakter vad fan som helst..

Just på den punkten så älskar jag Sverige och vårat sätt att ta hand om våra medborgare och sätta in nattbussar bara för att öka tryggheten och kanske inte bara tjäna pengar..

Sen som sagt så tål det att nämnas att det finns grymt många fördelar med USA och jag är helt förälskad i det här landet på otroligt många sätt, människorna här och deras öppenhet och hjärtlighet är helt oslagbar. Trevligare och vänligare människor än amerikanarna får man länge leta efter.. :)


Men nu känner jag i alla fall att jag har fått ut min frustration, så därför tror jag att jag ska ta och krypa ner och sova. Imorgon bitti tänkte jag ta mig till skolans fotbollsplan och springbana och köra lite intervaller, har sprungit två gånger den här veckan men en gång till skadar aldrig.


Vi hörs efter det


PUSS

Ovido - Quiz & Flashcards